TOMMY LÖBEL

Tommy Löbel är en mycket uppskattad klarinettist, ansedd som en av Sveriges bästa inom sin gengre. Benny Goodman och Åke Hasselgård är de största förebilderna och Tommy vill föra deras tradition vidare. Han är trogen sin stil och vänder inte kappan efter den vind som blåser för stunden. Han förfinar bara sin särart och spelar enkom för dem som gillar äkta swing.

Tommy har tunerat Sveriges jazzklubbar runt med ett program om den svenska klarinettisten Åke Hasselgård. Några andra trevliga minnen från Tommys karriär är när han tilldelades Gazelles jasstipendie och när valdes till Sveriges bästa jazzklarinettist av Tradjazzens Vänner i Stockholm. En stor dag var när han på Svenskt Jazzarkiv fick inviga Åke Hasselgårds hittade och renoverade klarinett.

Tommy är därtill en mycket driven bandledare som ständigt sätter ihop nya konstellationer och suger upp nya musiker till sina band. Den som visar det minsta jazzintresse kombinerat med någon begåvning på ett instrument står snart i Tommys källare och repeterar. Första namngivna bandet som Tommy startade hette Tommys washboardband.

Därefter har han bland annat spelat i Buddys Habits, Alligators, Hot Five Oktetten, Smoke rings, Bluesania, Torgnys Hot Jazz och Kirk´s sextett. Han är stolt över att ha spelat med den amerikanska trumpetaren Wild Bill Davidsson.

Tommy är nu ordinarie klarinettist i Jennie Löbel & Swing Kings, Good time Jazzband och Stockholm Swing Music vid sidan av sitt huvudband Professor Tommy Löbel Swingband.

När Tommy var en Elvis- och Beatles-lyssnande 18-åring fick han för första gången höra några plattor med New Orleans-jazz. Det var en kompis pappas skivor och Tommy föll pladask. Wow! Från att över huvudtaget inte ha existerat i Tommys liv, blev den upptäckta musiken snabbt mycket viktig. Han blev faschinerad av klarinetten han hörde och ville pröva själv. Med lånad klarinett och grepptabell började självstudierna.

- Jag gal bara på efter skivan och försökte efterlikna Johnny Dodds. I början lät det inte i närheten men övning ger färdighet. Jag är en fanatisk tränare när jag bestämt mig för något. Till grannarnas förtvivlan repeterade jag mycket. När jag låg gipsad ett halvår, efter en bilolycka i Paris, gjorde jag inget annat än att spela klarinett.

Så småningom slog Tommy ihop sig med de andra jazzintresserade skolkompisarna Kenneth Ahrnström – saxofon, Sven Ståhlberg – trummor och Fredrik John – trombon. Det spelades på studentsfester och kompisars tillställningar och snart gick Tommy inte att hejda.

Tommy har arbetat 20 år som skolkurator men övergick för 15 år sedan till att arbeta med musiken på heltid. Tommys fritidsintressen är windsurfing, vågsurfing och fotboll. Och han ägnar sig åt allt med samma frenesi som sitt klarinettspelande. När Tommy ger sig in i något så är inget annat tillräckligt än att bli bäst.