Hem  I  Professor Tommy Löbel Swing Band  I  Jennie Löbel & Swing Kings
Danser & Konserter   I  Cd-skivor  I Till arrangören  I  Kontakta oss


Foto: Markus Leutwyler


JENNIE LÖBEL & SWING KINGS

Sång

Jennie Löbel

Tenorsaxofon

Claes Brodda

Trumpet

Thomas Driving

Klarinett

Tommy Löbel

Piano

Lennart Brundin

Bas

Martin Wulff, Rolf Fornhammar

Trummor

Fredrik Hellberg

Gitarr

Klas Lagerberg

Akvarell av konstnären Elisabet Strååt. www.elisavind.weebly.com

JENNIE LÖBEL & SWING KINGS är ett utpräglat swingband. Bandet spelar företrädesvis amerikansk 30-talsswing med vissa sidospår mot andra jazzepoker. Jennie sjunger några standards men har gjort sig mest känd för att plocka upp ovanliga låtar från Billie Holiday, Ella Fitzgerald och Bessie Smiths repertoaer.

På grund av denna ovanliga repertoar, stora individuella insatser från medlemmarna och ett tight samspel, har bandet rönt stor uppmärksamhet på jazzklubbar, fester, danser, restauranger, jazzfestivaler, gator och torg i Sverige och i övriga Europa.

Sommaren 1998 släppte bandet sin första cd-skiva vilket lett till att de gjort sig kända även utanför Europa, bl.a. i swingens moderland USA. Vintern 2001 kom den andra skivan som nu sprids runt världen, främst genom swingdansare.

Sommaren 2001 gjordes också första turnén utomlands, till Swing City i Zürich, München, Berlin, Hamburg och Lund. Shower framfördes tillsammans med dansgruppen The Rhythm Hot Shots. I Berlin möttes bandet och dansgruppen av en välkomstfest på ett stort torg i stan. Därefter har de besökt Schweiz och Spanien vid ett flertal tillfällen. Våren 2006 var det dags för Tyskland igen.

Jennie Löbel & Swing Kings bildades våren 1995. Jennie hade dessförinnan fått följa med pappa Tommy på repetitioner och spelningar. Tommy tyckte att Jennie skulle ha ett eget band och inte hålla farsan i handen hela livet. Han ordnade först fyra spelningar till det icke existerande bandet, på restaurang Eken vid Slussen. När det var klart blev det bråttom att sätta ihop ett band.

Tommy, som alltid har nya idér om bandkonstellationer, tyckte att det kring Jennie skulle sättas upp en riktig "Billie Holiday-sättning". Tenorsaxofon, trumpet och klarinett i kombination skulle ge det rätta soundet. Med tre blås spelas vackra stämmor och variationer på uppbackning av sången. Grabbarna i Swing Kings klarar sig dessutom alldeles utmärkt utan sångerska när de i instrumentala stycken spelar vackra arrangemang och solopartier.

Jennie Löbel & Swing Kings har blivit mycket populära hos dansare, både foxstrottare och lindy hopare. Varför är bandet så poppis bland dessa kräsna dansare? Det vet knappt dansarna själva, de bara känner någonting i kroppen och själen. Vi kan tala om att det beror på kompet, det vill säga piano, bas, trummor, gitarr. Ett ovanligt stadigt och rakt komp gör att dansen går av sig själv och det är svårt att sitta still. Gitarren i Swing Kings tappning är mycket viktig för rytmen och svänget.